Unicum komt goed weg in Elspeet maar wint weer

8 April, 2018 09:35

                                                                                                                                                                Zaterdag 7 april

Unicum 1 blijft op titel koers!

Achteraf kwamen de woorden van trainer Edwin van Ankeren toch nog aan. Hij had de hele week gewaarschuwd dat wedstrijden tegen de ploegen die strijden tegen degradatie niet te licht opgenomen moeten worden. Nou de conclusie na de wedstrijd is dat de ploeg dit niet in hun oren heeft geknoopt. Een veel te slap spelend Unicum dacht dat zij op 80% de tegenstander ook wel even van de mat zou spelen.

Maar eerst even terug naar Elspeet. De herkomst van de naam Elspeet is niet eenduidig bekend. El wordt wel in verband gebracht met oud (in tegenstelling gedacht tot het nieuwere Nunspeet) en speet (of: spa(de)) verwijst naar ontginning, omgespitte grond. Een andere uitleg ziet in het eerste deel van de naam de els terugkomen. Een deel van het Kroondomein Het Loo ligt direct bij Elspeet.Elspeet is een dorp in de gemeente Nunspeet op de Veluwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft, inclusief het buitengebied, 4398 inwoners (2012).[1]

Het toeristische dorp ligt zo'n tien kilometer ten zuiden van Nunspeet en zo'n vier kilometer ten noorden van het dorp Uddel, op de noordelijke Veluwe. Het dorp ligt in een landbouwenclave, omringd door bos en heidevelden. Het dorp heeft drie campings.  De plaatselijke voetbal vereniging v.v. Elspeet is een op 10 november 1953 opgerichte amateurvoetbalvereniging uit ElspeetGelderlandNederland. De club is gevestigd op “sportpark Op de Heide”.

Het standaardelftal speelt na degradatie in het seizoen 2013/14 uit de Derde klasse (3B, Oost) in het seizoen 2014/15 in Vierde klasse zaterdag van het district West-I. In het seizoen 2017/18 speelt de club bij Unicum in de derde klasse Oost.

Na de 8-1 thuisoverwinning, eerder dit seizoen, ging Unicum er van uit dat Elspeet een varkentje was dat zo gewassen zou zijn. Maar Elspeet kwam goed voor de dag en verdedigde in de 1e helft super fel. Over de rechterkant blonken Melvin en Marvin uit in het nemen van de verkeerde beslissingen waardoor zij veelvuldig balverlies leden. Maar over links was het bij de hardwerkende Neville niet veel beter. Mitchell die weer terug was in de ploeg begon op het middenveld maar kwam daar niet in het spel voor waardoor hij na een kwartier van positie ruilde met Mario S. Hierdoor leek Unicum het overwicht wat beter te benutten maar gevaar voor de Elspeet doelman werd er niet gesticht. Het middenveld met Ben en Nejim werd veel te vaak overgeslagen. In de 30e minuut besloot Quincy uit de tweede lijn maar eens uit te halen maar zijn pegel knalde via de onderkant van de lat weer het veld in. Niet veel later kreeg Unicum een vrije trap Mitchell legde aan maar raakte de paal. Elspeet kreeg voor de rust één counter mogelijkheid maar alleen voor Mike werd de bal voorlangs geschoven.

Na de pauze begon Unicum feller dan voor de rust. Emre, in het veld gekomen voor Marvin, passeerde direct zijn tegenstander, sneed vervolgens de 16 meter in, werd gehaakt, een 100% penalty die door de overigens goed leidende scheidsrechter Tulen werd weggewoven. Unicum werd gevaarlijker benutte de vleugels aardig maar de eindpass was steeds niet goed. Toch leek Unicum in de 54e minuut op voorsprong te komen een pass over de grond werd door Neville kansrijk ingeschat en door zijn snelheid kon hij de bal net onder de uitkomende doelman doorschuiven. Maar de grensrechter vlagde onterecht voor buitenspel waardoor de treffer door de scheid werd geannuleerd.

Elspeet ging langzaam in een stunt geloven, in de 60e minuut werden ze overigens in het zadel geholpen door de Unicum verdediging. Mitchell en Raydel twijfelde beide, waardoor de Elspeet spits plots oog in oog met Mike stond. Het is dat hij zelf zo schrok van de ruimte dat hij half over de bal maaide en de bal naast hobbelde. Als hij het overzicht had gehouden was een balletje breed genoeg om zijn collega aanvaller te laten scoren. Unicum mocht dus van geluk spreken dat het 0-0 bleef. In de 70e minuut kwamen de gasten nog een keer gevaarlijk door maar ook nu was het afronden van een zeer matige kwaliteit.

Unicum probeerde er een slot offensief uit te gooien, met Arthur voor Mario S en Mario G voor Nejim. Arthur viel prima in en zorgde dat de balans in de Unicum ploeg terug was. Unicum speelde zowaar wat dichter bij elkaar. Hierdoor zette Unicum Elspeet goed vast. In de 86e minuut werd een op het oog afgeslagen aanval van Unicum op de borst opgevangen door Quincy, hij deed net af hij direct schoot, maar kapte zijn tegenstander weg, liep de 16 meter binnen schoof met links de bal diagonaal onder de goed keepende Elspeet doelman door. 0-1.

Niet veel later floot de scheids voor het einde van de wedstrijd. Unicum kwam eerlijk gezegd goed weg met de zege maar de punten zijn heilig in de kampioenrace.  Volgende week staat de Lelystadse derby tegen Batavia'90 op het programma. De thuiswedstrijd begint volgende week om 17:00 uur.

< Unicum wint derby JO19 pakken belangrijke overwinning >