Kabouter voetbal

Kaboutervoetbal is bestemd voor kinderen van 5 jaar. Zij zijn nog niet speelgerechtigd om bij de KNVB wedstrijden te voetballen, maar kunnen bij onze vereniging terecht om leuke en gerichte trainingen te volgen welke passen bij hun leeftijdscategorie. De beginnende kneepjes van het voetbalspel zullen stap voor stap worden bijgebracht. Niet alleen spelenderwijs leren omgaan met de bal, maar ook goed omgaan met elkaar, zoals dat in een teamsport hoort. Respect voor elkaar en de tegenstander. 

Doelstellingen van het Kaboutervoetbal

Lichamelijke doelstelling:
Het eerste doel is dat we de kinderen verschillende oefenvormen aanbieden waardoor ze bewust de beginselen van het bewegen beter aanleren en ontwikkelen ( lopen,rennen,sprinten etc. ) 

Sociale doelstelling:
Het tweede doel is dat het samenspelen wordt ontwikkeld door gerichte oefeningen en partijspelen te doen.

Sociaal/emotionele doelstelling:
Het derde doel is om de kinderen op hun niveau aan te leren van respect naar anderen. Je doet het samen, samen spelen en samen sporten. We horen bij elkaar. Respect aanleren naar medespelers, trainers en leiders. 

Beleidstechnische doelstelling:
Het vierde doel is dat we door middel van het kaboutervoetbal een goede doorstroming krijgen van de kabouters naar de JO9-pupillen. Voor de vereniging is dit een ideale start om de jeugdopleiding binnen de pupillen in kwaliteit en kwantiteit verder uit de bouwen. De kabouters hebben dan een bepaalde basis gevormd met als gevolg dat de spelertjes al op een hoger niveau, via de Unicum Champions League, de JO9-pupillen binnen stappen. Hij/zij is namelijk al bekend met het wel en wee binnen een vereniging. 

Inschrijven en contributie
Alle kabouters zijn 5 jaar en stromen als ze 6 worden door naar de UCL (Unicum Champions League ). Inschrijven kan vanaf 5 jaar via https://www.unicumlelystad.nl/aanmelden

Teams
De kabouters zijn ingedeeld in landen teams of teams met namen van grote clubs ( Barcelona, Ajax etc. ). Het aantal team waarmee het seizoen begonnen wordt, is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Ieder seizoen worden de kabouters verdeeld over de teams. Hierbij wordt er naar de kwaliteit van de kabouters gekeken om een zo eerlijk mogelijke verdeling te krijgen. 

Trainingen en wedstrijden
De trainingen en wedstrijden zullen plaatsvinden op de woensdagmiddag. Trainingen zullen worden o.a. gegeven door stagiaires van het CIOS, SGL, ROC of Landstede. Zij zullen worden bij gestaan door een gediplomeerd trainer van Unicum. Na de training worden er wedstrijdjes gespeeld. Op elke woensdag zijn er twee speelronden. Iedere wedstrijd duurt 15 minuten. Na elke wedstrijd is er een pauze van 5 minuten. Zo ziet een woensdagmiddag er uit bij de kabouters:
13:45 Start training ( aanwezig om 13:30 )
13:45 - 14:25 Training ( voetbaloefeningen
14:25 - 15:00 1 of 2 wedstrijdjes van 15 à 20 minuten

Spelregels van de wedstrijdjes; De wedstrijden worden gespeeld met 4 of 5 kabouters per team. Er wordt 4 x 4 gespeeld of 5 x 5 zonder keeper. De veldjes hebben een afmeting van 40 bij 30 meter. Er is geen keeper en daardoor mag er ook geen kabouter (opzettelijk) met de handen aan de bal komen. Bij de aftrap ligt de bal in het midden van het veld. Alle kabouters staan in hun eigen doel en als er gefloten wordt, rennen ze naar de bal. Als er een doelpunt gescoord wordt, dan mag het team waartegen net gescoord is de bal vanuit het midden van het veld nemen. Het team dat net gescoord heeft gaat terug naar de eigen helft of zelfs in het eigen doel. VV Unicum stelt de shirtjes voor de teams ter beschikking ( bruikleen ). De kabouters dienen zelf voor een broekje (bij voorkeur wit), voetbalsokken (bij voorkeur wit), scheenbeschermers en voetbalschoenen te zorgen.