Unicum World Cup

De Unicum World Cup (UWC) is een onderlinge competitie tussen 4 teams van ieder 8 kinderen uit dezelfde leeftijdscategorie. Spelertjes van de UWC zijn nog te jong om deel uit te mogen maken van een van de JO-8 pupillen teams. (Voorheen 1e jaars F-pupillen). Vergelijkbaar met de opzet van de ‘Kabouters’ bieden we op deze manier kinderen tot 7 jaar toch de gelegenheid om zichzelf te ontwikkelen tot hopelijk een goede voetballer of keeper.

Aanmelden
Kinderen geboren in het jaar 2011 kunnen zich hier aanmelden. Voor meer informatie kunt u contact op nemen met de coördinator van de kabouters en UWC door een e-mail sturen naar: niels@unicumlelystad.nl

Spelregels
Het toepassen van de spelregels ligt in de hand van een spelbegeleider. De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt deze zo nodig uit. De zijlijn is de uitgangspositie van de spelbegeleider, als het spel hierom vraagt staat het hem/haar altijd vrij om het veld in te bewegen. De spelbegeleider heeft maar één bedoeling en dat is de jongens en/of meisjes zoveel mogelijk te laten voetballen. Op het speelveld mogen zich alleen de spelers en een spelbegeleider bevinden. Trainers/coaches en anderen mogen zich dus niet tijdens de wedstrijd tussen de spelers begeven. Een blessuregeval bij één van de spelers/speelsters is hierop uiteraard een uitzondering, de spelbegeleider geeft dan toestemming om het speelveld te betreden.

 • Aantal spelers: 6 tegen 6
 • Aftrap: De aftrap wordt genomen in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf de eigen helft. Er kan direct gescoord worden vanuit de aftrap.
 • Achterbal: De achterbal wordt vanaf de grond genomen door de bal te passen of te schieten vanaf de grond.
 • Terugspeelbal: Een terugspeelbal mag door de keeper niet opge­pakt worden. Wanneer dit wel gedaan wordt, wordt eenmalig een waarschuwing gegeven. Bij herhaling van de overtreding volgt een indirecte vrije trap op 7 meter afstand van de achterlijn.
 • Hoekschop: Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten van het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen. Uit een hoekschop kan direct gescoord worden.
 • Keepersgebied: Er wordt geadviseerd om het keepersgebied te markeren op de zijlijn – 7 meter vanaf de achterlijn – met twee afwijkende kleur pionnen. Het keepersgebied geeft aan tot waar de keeper de bal in de handen mag hebben.
 • Afstand: De tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.
 • Uitbal: Als de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal ingedribbeld. Er kan dus niet direct gescoord worden vanuit een uitbal.
 • Vrije bal: Alle overtredingen worden bestraft met een directe vrije schop. Een vrije bal mag door middel van een dribbel, een pass of een schot uitgevoerd worden.
 • Keeperbal: Wanneer de keeper een bal vangt die niet is uitgegaan mag de keeper het spel voortzetten door de bal te gooien, passen, dribbelen of uit de handen te schieten.
 • Doelpunt: Bij een doelpunt vindt de aftrap plaats in het midden van het veld. Beide teams beginnen weer vanaf eigen helft.
 • Buitenspel: De buitenspelregel is niet van toepassing.
 • Strafschoppen na afloop: Na afloop van de wedstrijd kunnen er door beide teams strafschoppen worden genomen.
 • Strafschop: Bij hoge uitzondering. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend. De afstand is 7 meter.

Vanzelfsprekend wil iedereen een zo goed mogelijk prestatie neerzetten, maar vergeet niet dat het plezier op de eerste plaats komt. De begeleiders en de ouders zijn degene waar de spelertjes tegenop kijken en ook dit plezier positief kunnen beïnvloeden.

Teamleider
De teams worden begeleid door een teamleider; dit is over het algemeen een ouder van één van de spelers van het team. De teamleider zorgt dat er gewisseld wordt, moedigt de spelers aan en geeft aanwijzingen. De teamleider is ook het aanspreekpunt als er informatie over en/of naar het team moet worden verspreid. Ook afmeldingen voor trainingen en wedstrijden dienen gedaan te worden aan de teamleider.

Ouder/(spel)begeleider inbreng
We verzoeken de ouders/begeleiders ervoor te zorgen dat de spelers ruim op tijd en voldoende warm aangekleed aanwezig te zijn. Bij verhindering graag de teamleider tijdig informeren, zodat we er zeker van zijn dat er tenminste 6 spelertjes zijn.

Hulp van de ouders/begeleiders bij het uitzetten van de veldjes wordt zeer op prijs gesteld en wij vragen één van de ouders of oudere broers/ zussen (12 jaar of ouder) op te treden als spelbegeleider. Aan het eind van de wedstrijden wordt verwacht dat de ouders/begeleiders de pionnen, ballen en doeltjes weer opruimen; doeltjes terugzetten aan de zijkant van het speelveld en pionnen naar het materiaalhok.

De volgende teams kunnen dan het veld gelijk gebruiken vanaf 09:30 uur. 
Mentale ondersteuning is meer dan welkom. Uiteraard wel op een positieve wijze en met respect voor elkaar, de spelertjes, het spel en de beslissingen van de spelbegeleider.

Kleding en schoeisel
Om deel te kunnen nemen aan de UWC hebben spelertjes het volgende nodig:

 • Voetbalschoenen (hiermee mag je zowel op normaal gras, als op kunstgras)
 • Scheenbeschermers
 • Voetbalkousen (Kleur; wit)
 • Het shirt en de broek worden in bruikleen uitgedeeld voorafgaand aan de eerste wedstrijd of training zodra de teamindelingen zijn gemaakt.

In de winter raden we aan een lange broek en een trainingsjack te dragen.

Afgelastingen
Afgelastingen worden z.s.m. via de website bekend gemaakt. Wij raden u aan om voorafgaand aan een wedstrijd hier te controleren of er actuele afgelastingen zijn.

Goed om te weten
De indeling van de teams voor seizoen 2017-2018 is reeds gemaakt. Dat betekent dat alle inschrijvingen die we vanaf nu tot medio juli 2018 ontvangen op de wachtlijst komen te staan voor seizoen 2018-2019

Afhankelijk van de leeftijd van uw zoon of dochter kan het zijn dat uw zoon of dochter zonder in de UWC gespeeld te hebben vanaf de wachtlijst naar een van de JO-8 pupillen doorstroomt als hij/zij oud genoeg is om in de pupillen competitie te spelen. Doorstromen gebeurd volgens datum van inschrijving en criteria vastgesteld door het bestuur van VV Unicum.